Location: CCB, Praça do Império, 1449-003 Lisboa, Portugal

Area: 60.0 m2

Project Year: 2017

Photographs: ITS – Ivo Tavares Studio

Client and Painter: António Gonçalves


 

 

 

general drawings

 

 

model

 

 

sketches

 

 

O projeto é concebido com o intuito exclusivo de receberum Políptico. Uma obra composta por um conjunto de painéis fixos e móveis,montados num suporte único.

Convencionalmente associado à arte sacra, a obra nãorepresenta temas de ordem religiosa, mas sim de carácter erótico. É nestaambiguidade entre o sagrado e o profano que o projeto surge.

O Políptico de 5 por 3,5 metros e de composição simétricaimpõe que o primeiro contacto seja distante e frontal. Pensou-se a entrada comoum volume complementar, para evitar o confronto imediato com espaço decontemplação. Um percurso bifurcado que encaminha o observador e o posicionanum confronto frontal com a pintura, somente no interior. Uma característicareferente à arquitetura religiosa islâmica, no modo como se prepara a chegadaaos espaços de culto.

A entrada é estreita e delimitada por planos diagonais,em contraste com o espaço de contemplação. A ausência de luz anula a percepçãodos limites, tornando-a num cenário indefinido e infinito. A luz existente estárecortada pela pintura, destacando-a como elemento singular sob o fundo negrodas paredes e tecto. O som dos passos sobre a madeira do soalho participa nateatralidade do conjunto e remete para um contexto de espaço religioso.

Do exterior, percepciona-se a composição dos doisvolumes. A entrada de cor ensanguentada penetra no espaço de contemplação, cujorevestimento em cortiça, reforça a textura antropomórfica da obra.


The project was conceived with the exclusive intention of receiving a polyptych. A piece composed by a set of mobile and fixed panels, built on a single support.

Traditionally associated with sacred art, the art piece does not represent religious themes, but is instead of an erotic nature. It is in this ambiguity between the sacredand the profane that this project emerges. The polyptych, a 5 by 3.5 metressymmetrical composition, imposes a distant but direct first contact.

 The entrance was thought of as an additional feature to avoid an immediate confrontation with the contemplation space. A bifurcated path leads andpositions the observer in front of the painting, only from within the space. A characteristic associated with the Islamic architecture, in way the arrival toa place of worship is prepared. 

The entrance is narrow and enclosed by diagonal planes, in contrast to the contemplation space. The lack of light dissolves the perception of the spatial boundaries, thereby becoming an undefined and infinite scene. The existing light is cut-out by the painting, standing out as a singular element floating in the dark backdrop of the walls and ceiling. The sound of footsteps on the wooden floor is part of the theatricality of the assembly, referring to the ambience of a religious space. 

From the outside, one clearly perceives the composition of the two volumes. The entrance of a bloodstained colour penetrates the contemplation space, whereas the cork skin reinforces the anthropomorphic texture of the piece.


Using Format